Turbotemper TE
Od wynalezienia przez firmę Sollich procesu obiegowego temperowania i stworzenia systemu Turbotemper 60 lat temu nie nastąpiło żadne porównywalne odkrycie w obszarze wstępnej krystalizacji czekolady.
Temperówka Turbotemper TE zapewnia czekoladę o wyjątkowej jakości stemperowania, nie tylko dla receptur opartych wyłącznie o tłuszcz kakaowy, lecz również z wysokim udziałem tłuszczu mlecznego lub z ekwiwalentami masła kakaowego (CBE).
System Turbotemper jest dostępny również specjalnych wersjach:
- Airo – opatentowany system do temperowania i napowietrzania czekolady lub kremów
- Liquid – do czekolady o niskich wartościach reologicznych (np. puste figurki czekoladowe)
- Heavy Duty – do czekolady o wysokich wartościach reologicznych
- TE D – z wbudowaną dekrystalizacją
- TE Flex – do pracy w szerokim (30-100%) zakresie wykorzystania wydajności nominalnej
dane techniczne
- Wydajność od 100 do 19 000 kg/godz.
zalety
- Wydłużony czas przydatności do spożycia dzięki dużemu udziałowi stabilnych kryształów Beta-V
- Niższa lepkość dzięki wyższym o 2-3 stopnie temperaturom pracy
- Zwiększona odporność cieplna czekolady
- Stały stopień stemperowania