Temperowanie czekolady
Temperowanie czekolady to jeden z kluczowych etapów produkcji wyrobów czekoladowych polegający na kontrolowanej krystalizacji tłuszczu kakaowego zawartego w czekoladzie. Uzyskanie właściwego stopnia krystalizacji zapobiega siwieniu czekolady, wzmacnia jej odporność na zmiany temperatury, nadaje odpowiedniego połysku i łamliwości. Jest również istotne dla procesu zestalania podczas chłodzenia oraz dla procesu wybijania produktów z form.
Z tego względu wysokiej jakości niezawodna temperówka do czekolady stanowi niezwykle ważny element dobrze zaprojektowanej linii produkcyjnej. W tej dziedzinie ekspertem i światowym liderem jest niemiecka firma Sollich, która oferuje kompletne rozwiązania: od minitemperówek do niewielkich linii i dekoratorek, poprzez urządzenia o średniej i dużej wydajności, aż po specjalistyczne temperówki (np. napowietrzające, do reworku, do specjalnych mas) oraz urządzenia peryferyjne, jak temperometry, zbiorniki, dekrystalizatory i inne.